sök
Instruktionsvideo:
Förbereldeser:
- Läs igenom hela guiden innan ni påbörjar arbetet. På så vis har ni en bättre uppfattning om de olika stegen innan ni börjar
- Rengör underlaget ni ska applicera på från damm, smuts, fett, tvålrester, lös färg osv. Detta görs med fördel dagen innan så att ytan är helt torr när ni börjar applicera
- Se till så att ni har alla verktyg ni behöver och att de är rena innan ni påbörjar arbetet.
- Gå igenom verktygslistan och se att du har alla verktyg som behövs innan du startar.
- Se till så att ni har alla verktyg ni behöver och att de är rena innan ni påbörjar arbetet.
Detta behöver ni
Verktyg:
- Liten spackelspade
- Bredspackel/Slipstål
- Dammsugare
- Eventuell slipmaskin (excentrisk)
- Skruvdragare med visp
- Köksvåg (om vatten/pigment ska tillsättas)
Förbrukningsmaterial:
- Tejp
- Handskar
- Skyddspapp/plast
- Munskydd vid slipning
- Slippapper
- Microfiberduk
- 1x pensel till primer, 3x pensel till lackning
- 1x billig roller till primer, 3-4x bra rollers till försegling.
Förarbete:
- Ett bra underarbete är nyckeln till ett fint slutresultat
- Jämna ut nuvarande underlag, då designcrete endast bygger 1-2 mm är så döljer den inga större ojämnheter. Läs avsnittet "förarbete" för detaljerad information om hur man jämnar ut olika underlag, alternativt besök din bygghandel och rådfråga dem
- Alla underlag måste vara jämna och solida, dvs ingen svikt innan microcementen appliceras
- Tejpa lister, kanter, trösklar mm för att undvika att ni får cement på de ytorna.
Tänk på att finishen ni har på kanter och hörn på underarbetet är extra viktigt då vi endast lägger 2 tunna lager microcement
Att tänka på i:
Badrum
- För att microcement ska kunna appliceras i badrum ska ert badrum vara i bra skick, de ska endast vara utseendet som inte är tilltalande. Badrummets nuvarande tätskikt mm. är det som kommer anses vara ert skydd även efter beläggningen av microcement. Det är alltså endast ytskiktet vi förändrar med microcementen. Vi rekommenderar inte att man som privatperson lägger microcement på endast golvet i ett badrum, det krävs då ett annat underarbete. Hela badrummet alternativt endast väggar går utmärkt.
- Har ni inte använt RUSTIC tidigare så rekommenderar vi den ej på bänkskivor eller i våtzon 1. Porerna som skapas kan vara svåra att täcka med lacken samt att det lättare samlas smuts i dem.
- För bästa resultat, montera ner all inredning så att ert badrum är helt tomt. Ju fler saker som är i vägen ju längre tid kommer appliceringen ta och ju sämre kommer finishen att bli
- Var noga med underarbetet, alla ojämnheter har en risk att synas på slutresultatet. Det är extra viktigt att fogarna är jämnt uppspacklade, kan ni känna dem eller andra raka streck så finns det en risk att de syns igenom när ni är färdiga. Ojämnheter som inte är raka streck blir oftast mindre synliga även om det är en ojämnhet.
- Innan vi börjar med microcementen rekommenderar vi att alla ytor är uppspacklade,
- Processen med microcementen är mycket av en smaksak. Lägger ni cement på både väggar och golv så rekommenderar vi att man täcker över golvet när man applicerar på väggarna. Eventuellt spill på golvet kan skapa mörkare fläckar om man inte lyckas slipa bort dem inför appliceringen på golv.
- Tejpar ni väggarna när ni lägger cement på golvet är det viktigt att ni tar bort tejpen direkt så att den inte lämnar märke på cementen.
- Var noga och slipa aldrig ett ytterhörn med maskin, det är då lätt hänt att man slipar igenom till underlaget under cementen.
- När ni lagt klart all cement och slipat av ytan så rengör ni den (torr microfibermopp) och sedan lackar ni väggar sen golv. Vid lackning av väggarna var noga att inte spilla med presealern på på golvet när ni applicerar den på väggarna, täck gärna över golvet. Spiller ni på golvet i detta läge så kan. detta lämna fläckar vilket vi vill undvika. Detta är extra viktigt när det inte är någon ytbehandling på lacken men många täcker över golvet vid alla lagerna lack.
Bänkskivor
- Har ni inte använt RUSTIC tidigare så rekommenderar vi den ej på bänkskivor eller i våtzon 1. Porerna som skapas kan vara svåra att täcka med lacken samt att det lättare samlas smuts i dem.
- För mycket porer i produkten kan resultera i att lacken inte täcker samt att smuts mm fastnar i porerna. Har du ingen tidigare erfarenhet om produkten rekommenderar vi er därför att använda fine som slutfinish.
- För bästa resultat, ta bort vask, spishäll, blandare och annat som är ivägen. Ju fler saker som är i vägen ju längre tid kommer appliceringen ta och ju sämre kommer finishen att bli
- Var noga med underarbetet, se till att eventuella skarvar är jämna.
- Innan vi börjar med microcementen rekommenderar vi att alla ytor är uppspacklade.
- Vi rekommenderar att först lägga ett lager uppe på bänkskivan och sedan på kanterna. Var noga och slipa aldrig ett ytterhörn med maskin, det är då lätt hänt att man slipar igenom till underlaget under cementen.
Golv
- För bästa resultat, ta bort allt som går att ta bort och är i vägen
- Var noga med underarbetet, alla ojämnheter har en risk att synas på slutresultatet. Det är extra viktigt att fogarna är jämnt uppspacklade, kan ni känna dem eller andra raka streck så finns det en risk att de syns igenom när ni är färdiga. Ojämnheter som inte är raka streck blir oftast mindre synligaäven om det är en ojämnhet
- För att microcement ska kunna appliceras på golv ska de vara jämna och solida. Microcementen bygger bara 2-3mm och ytorna måste därför jämna ut med andra material innan appliceringen av microcement.
- Vid applicering på kakel, se till att plattorna sitter bra och det inte finns bom bakom plattorna. Är det i badrum läs under guiden för badrum samt förarbete på kakel/klinker.Innan vi börjar med microcementen rekommenderar vi att alla ytor är uppspacklade.
Väggar
- För att microcement ska kunna appliceras på väggar ska de vara jämna och solida. Microcementen bygger bara 2-3mm och ytorna måste därför jämna ut med andra material innan appliceringen av microcement. Ha som utgångspunkt att väggen ska målas så vet ni att ni har ett bra underlag att arbeta med.
- Raka gipsskarvar och andra “raka” ojämnheter har en tendens att synas igenom då slipningen av ojämnheter får dem att framträda vid lackningen.
Primning:
- Innan ni påbörjar detta steget är det viktigt att underlaget är jämnt och torrt.
- Primern appliceras i ett jämnt lager på hela ytan, det är viktigt att det inte rinner eller samlas “primer pölar” på ytan. Rinningar och kan försvaga produkten på de ytorna och synas om man bara lägger 2 lager fine. *
Blandningsförhållande enligt följande:
- Inte absorberande (laminat, stenskivor, målade ytor) : 1 del primer - 1 del vatten - 0,15l /m2 - 1 lager
- Normalt absorberande (quartzfiller, cement, betong) : 1 del primer - 3 delar vatten - 0,10l/m2 - 1-2 lager
- Mycket absorberande (gips, obehandlad mdf) : 1 del primer - 6 delar vatten - 0,20l/m2 - 2 lager (andra lagret kan läggas med en delprimer och 3 delar vatten)
Universalprimern torkar på 1-3 timmar
Då produktens bindare är extremt flexibel tillsammans med en mycket tunn beläggning behövs inget armeringsnät. Om ni ska vill förstärka underlaget med ett armeringsnät så läggs detta tillsammans med vår quartzfiller under förarbetet, mer information om detta i dokumentet om förarbete.
Mer information i databladet för DC -Universal primer
*Skulle ni få rinningar eller andra märke efter primern: lägg 1 lager cement - slipa de ytorna jämna - lägg ett lager till.
Pigmentering:
Om in beställt färdigpigmenterat material så hoppa till nästa punkten -blandning. Mät annars upp pulverpigmentet till färgen du vill blanda, tänk på att det krävs väldigt lite för att skapa en kulör. Vi använder normal 0,2-0,8% svart för att skapa ljusgrå- väldigt mörkgrå färg.
Blandning av material:
Blandning av första lagret Designcrete Fine
Blandning av det sista lagret Designcrete Fine
- Rulla/skaka hinken innan ni öppnar den för att pulvret ska bli “fluffigt”. Öppna hinken och rör om långsamt med en skruvdragare med visp eller med en pinne. Detta är för att blanda pigmentet i produkten lite extra.
- Räkna ut hur mycket material du beräknas behöva till din yta.
- Åtgången är ofta något högre på lager 1 än 2.
Ca 3,5kg FINE till 10m2 i 1 lager
Ca 7kg PURE till 10m2 i 1 lager
- Häll upp önskad mängd vatten (se nedan) i en ny tomhink
FINE
- 220g - 270g vatten (lämplig för spackling på horisontella och vertikala ytor
- 280 g - 350 g (lämplig för spackling på horisontella ytor)
- 360 g - 400 g (lämplig för användning av borste, roller eller svamp)
RUSTIC
- Ca 17-25% Vatten till, mindre vatten blir trögare att arbeta med och ger ofta en grövre struktur
- Tillsätt pulvret till hinken med vatten under omröring med visp i långsam hastighet. Vispa sedan i 3-4minuter.
Låt materialet vila i
- FINE 5-8 minuter
- RUSTIC: 2-3 minuter
- Rör om materialet igen i 1 minut innan ni startar
Materialet är nu brukbart i
- FINE: 3-6 timmar
- RUSTIC: 1-2 timmar
Applicering:
RUSTIC/FINE
- Vi kan använda båda våra produkter på samtliga underlag. Det är er smak som avgör om ni vill ha en lite grövre (RUSTIC) eller mycket slät (FINE) struktur på er slutfinish. Har ni inte arbetat med Designcrete tidigare rekommenderar vi ej Rustic i våtzon 1 eller på bänkskivor då porerna i materialet kan göra att lacken har svårt att ta där samt att smuts lätt samlas där på bänkskivor.
- Försäkra dig om att ytan är helt torr efter primningen, om ni väntar längre än 24h bör ni prima ytan igen och vänta på att den torkat.
- Planera ditt arbete efter hur rummet är utformat, med fönster, dörrar, rör och övriga hinder. Även om utseendet på första lagret inte påverkar slutresultatet avsevärt (så länge det är jämnt) bör ni använda det för att hitta en bra känsla och planering inför det sista lagret.
Lager 1
Applicering FINE (lager 1)
- Första lagret fine rollas med fördel på för att spara tid. Använd en fin roller med ca 4mm luddlängd. Lägg hellre materialet för tunt än för tjockt. Detta är mycket viktigt för att bibehålla flexibiliteten i produkten
- Microcementen ska fördelas på hela den önskade ytan i ett tunt, jämnt lager, med en tjocklek på max 0,2 - 0,4 mm per. lager. Ett tjockare lager kommer resultera i att de högre punkterna i cementen kommer framstå som prickar efter att första lagret är applicerat. Ett alldeles för tjockt lager kan resulterai små sprickor
- När materialet torkat kommer det troligtvis ha täckt bättre än det såg ut som när det applicerades. Skulle ni inte tycka att det täckt tillräckligt bra så rolla istället på ett extra lager när microcementen torkat (ni behöver isf inte slipa mellan lager 1-2).
Applicering RUSTIC (lager 1)
- Alla lager RUSTIC spacklas på med ett slipstål. Det är viktigt att materialet läggs mycket tunt för att bibehålla flexibiliteten i produkten. Ni kommer troligtvis få lite smårepor i det första lagret pga att RUSTIC innehåller grövre korn. Dessa kan repa första lagret då den primade ytan är mycket slät. Reporna kommer att mestadels försvinna med lager 2 men kan synas igenom. Applicera därför i oregelbundna mönster så att eventuella ojämnheter och repor inte går åt samma håll hela tiden. Oregelbundna rörelser i appliceringstekniken kommer att skapa den mest naturliga finishen.
- Ett tjockare lager kommer resultera i att de högre punkterna i cementen kommer framstå som prickar efter att första lagret är applicerat. Ett alldeles för tjockt lager kan resultera i små sprickor
Slipning mellan lagerna
Känner ni inför sista lagret att ni inte täckt ytan som önskat så kan ni rolla på ett andra lager FINE innan ni går på det sista lagret. Ni behöver då inte slipa ytan om det inte är någon större deffekt ni vill få bort.
- Innan det andra lagret FINE / RUSTIC läggs ska ytan slipas lätt med ett 80-240 papper beroende på hur ojämn ytan är (använd excentrisk slip). Alla ojämnheter i cementen kan efter sista lagret framstå som mörka partier på slutresultatet.
Materialen slipas med
- FINE - 80-240korn
- RUSTIC: 40-120korn
- Tänk på att en större ojämnhet inte kommer bero på microcementen då den är så tunt lagd. Känner ni en större ojämnhet är det troligtvis något ni missat innan starten och inget ni kan åtgärda nu. Slipningen mellan lager 1 och 2 är till för att ta bort ryggar och andra defekter som skapats av microcementen. Större ojömnheter får vi nu acceptera om vi inte vill börja om från början. Slipa istället försiktigt på den om ni vill gå vidare, ju mer ni slipar ju mörkare och mer kommer den framhävas på senare steg.
Lager 2
Applicering FINE / RUSTIC (lager 2)
- När ytan är slipad rengörs den med en dammsugare med ett borstmunstycke, torka sedan av ytan med en torr microfiberduk.
- Blanda materialet enligt steget blandning
- Innan appliceringen av det sista lagret kan ytan fuktas med vatten för att förbättra torktiderna. Använd med fördel spruta och låt ytan bli yttorr innan ni påbörjar appliceringen.
- Det andra lagret fine spacklas med ett slipstål eller med en gummispackel. Det är i detta lagret vi skapar mönster och liv i materialet. Med ett slipstål får skapar vi fler mörka partier och en lite råare känsla på microcementen. Med en gummispackel får ni en något lugnare känsla på slutfinishen. Vilken teknik ni än väljer så är det mycket viktigt att materialet läggs väldigt tunt, det läggs på för att sedan skrapas av. Detta är precis som i första lagret mycket viktigt för att bibehålla flexibiliteten i produkten
- Microcementen ska fördelas på hela den önskade ytan i ett tunt, jämnt lager, med en tjocklek på max 0,2 - 0,4 mm(FINE) eller 0,3- 0,5mm (RUSTIC) per. lager. Ett tjockare lager kan resultera i små sprickor i produkten.
- Använd spackelspaden för att ta upp microcementen på slipstålet. Tänk på att materialet börjar torka när ni tar ut det ur hinken och lägger det på ytan. Börja därför inte med för mycket material åt gången, känn dig fram efter en mängd som passar dig. Produkten ska fördelas på hela den önskade ytan i ett tunt, jämnt lager, med en tjocklek på max 0,2 - 0,4 mm per. lager. Mikrosprickor kan uppstå om lagret appliceras i ett för tjockt lager.
- FINE/RUSTIC appliceras med ca 45graders vinkel på slipstålet eller nästan 90graders vinkel vid användning av gummispackel (ej för RUSTIC). Dessa är bra utgångspunkter när materialet ska spridas ut.
- Börja i ett hörn på ytan du ska täcka, arbeta inte med en för stor yta åt gången. När du spridit ut materialet på en yta omca 40cm x 1m så går du över materialet med en mindre vinkel och tar bort eventuella ryggar/deffekter samt skapar oregelbundna mönster på ytan du precis applicerat på. När man har en mindre vinkel på verktyget kan man trycka lite hårdare om man vill få bort överflödigt material.
- Att bryta mönstret: För att undvika att man ser åt vilket håll du arbetat när du spridit materialet bör ni alltid försöka "bryta mönstret" ni arbetat efter. Med “ bryta mönstret” menar vi att man försöker att dra slipstålet åt lite olika håll tillbaka över materialet man precis spridit ut. Man tillsätter då samtidigt en mycket liten mängd material, ni skapar då nya oregelbundna/naturliga mönster och döljer det ofta monotona sättet att sprida materialet på.
Upprepa sedan på en ny yta.
- Sprid materialet
- Ta bort ryggar/ bryt mönster
- Repetera tills hela ytan är täckt.
Försök att alltid applicera på ytan som fått torka längst tid, material som inte torkat är lättare att få ihop snyggt med det nya materialet
- Torktid ca 3h, kan påskyndas något med värmefläktar och vanliga cirkulationsfläktar. Värmefläktarna får inte riktas direkt mot cementen.
Om ni mot förmodan inte är nöjda efter 2 lager så är det inte värre än att lägga ett 3e lager. Tänk på att ni blir bättre för varje lager och så blir även resultatet.
Var noga med att inte droppa vatten, svett etc. på den obehandlade ytan eftersom det kan orsaka vita fläckar.
Slipning inför ytbehandling
Var noga med att inte droppa vatten, svett etc. på den obehandlade microcementytan eftersom det kan orsaka vita fläckar.
- När ni är nöjda med microcementen är det dags att förbereda ytan inför förseglingen
- Innan vi börjar med förseglingen ska ytan slipas, detta görs med med ett 80- 240 papper beroende på hur ojämn ytan är och vilket material ni använt (använd excentrisk slip).
Materialen slipas med
- FINE - 80-240korn
- RUSTIC: 40-120korn
Alla ojämnheter som slipas släta i cementen kan efter sista lacken framstå som mörkare partier på slutresultatet.
- Tänk på att en större ojämnhet inte kommer bero på microcementen då den är så tunt lagd. Känner ni en större ojämnhet är det troligtvis något ni missat innan starten och inget ni kan åtgärda nu. Slipa istället försiktigt på den om ni vill gå vidare, ju mer ni slipar ju mörkare och kommer en ojämnhet att bli efter lacken. Här får man prioritera hur viktigt man ser på att få bort ojämnheten mot att ytan där man slipar blir mörkare.
- Slipning med ett slitet/finare papper kommer polera ytan och skapa mörkare partier. Slipa mer med slitet papper för att spaka mer mörka partier om det är något ni strävar efter. Tänk på att microcementen bara är 1-2mm tjock, var försiktiga så att ni inte slipar genom.
Rengör ytan noga med en dammsugare med borstmunstycke och en torr mikrofibermopp innan ni går vidare till ytbehandlingen.
Ytbehandling:
Innan Lackning:
- Innan förseglingen påbörjas är det viktigt att Designcrete lagret fått torka i minst 12 timmar samt att ytan är slipad,jämn, fin och ren.
- Det är alltid viktigt att ytan är ren innan förseglingen, var extra noga på de ljusare färgerna då det ljusa dammet blir mörkt av vätskan och kan då ge ett smutsigt utseende
- Förseglar ni ytan och sen kommer fram till att ni har missat att slipa någonstans så kommer ni inte kunna åtgärda detta på något snyggt och enkelt sätt. Spendera därför lite extra tid med slipning mm. innan ni påbörjar ytbehandlingen
- Detta steget är extremt viktigt då det är ytbehandling som skyddar microcementen mot vatten och repor
- Det rekommenderas att använda skoskydd efter slipning, för att undvika smuts och smuts på den obehandlade ytan. Var noga med att inte droppa vatten, svett etc. på den obehandlade ytan eftersom det kan orsaka vita fläckar.
När ytan är rengjord är det dags att försegla den.
Presealer:
I badrum och på bänkskivor/stänkskydd läggs presealern i 2 lager då det förbättrar motståndskraften mot vätskor, på övriga ytor läggs den endast i 1 lager. Presealern appliceras med vår korthåriga microstar roller. Om ni ej har tillgång till vår så går anza platinum pro, 8 mm roller för extra fina underlag generellt också bra. Vi rekommenderar inga andra rollers då vi vet att dessa fungerar, problem som uppstår har ofta en obeprövad roller som gemensam nämnare.
- Det första lagret presealer späs ut med 20% vatten, det andra lagret med 10% vatten. Torktid mellan de båda Presealers samt inför “Topsealern” är 2-3 timmar. På ytor där ni lägger 1 presealer spär man presealern med 10% vatten.
- Om något lager torkat mer än 8h ska ytan ruggas upp mycket lätt med ett fint 400 papper. Detta görs då för att förbättra vidhäftningen.
Appliceringen av presealern görs enligt följande:
- Pensla kanter och hörnor där du ska börja, aldrig mer än en yta som du hinner rolla innan penseldragen torkar. Oftast är det bara några rollrar brett åt gången
- Rolla inte in över en yta som redan torkat, detta kan skapa streck och stoppmärke.
- Låt inte ytterkanterna på sealern torka ifrån er, samma anledning som ovan, det ska läggas mot “våt” kant
- Använd inte "hårda" stopp, släpp trycket på rollern på sista draget och luft upp när ni når den redan sealade ytan
Är er roller ren efter första lagret och ni ska applicera lager 2 de närmsta timmarna, lägg den i påsen och använd samma på andra lagret.
Vid applicering på golv i badrum rekommenderar vi att man även gör processen med lackningen på fixen mellan brunnssilen/klinkerramen och tätskiktet. Om man inte behandlar den fixen kommer denna att kunna absorbera vattnet som då når microcementen "bakvägen", detta kommer då lämna en missfärgning i microcementen. Detta gäller inte vid applicering på endast golv, vi gör då ett annat underarbete.
Topsealer:
Förseglingen med topsealern sker med vår korthåriga microstar roller. Vi rekommenderar alltid att en ny roller används till både första och andra lagret. Om ni ej har tillgång till vår så går anza platinum pro, 8 mm roller för extra fina undelag generellt också bra. Vi rekommenderar inga andra rollers då vi vet att dessa fungerar, problem som uppstår har ofta en obeprövad roller som gemensam nämnare.
Lager 1
- Blanda Topsealern efter åtgångsguiden för ett lager Topsealer. Ni blandar alltså inte för båda lagerna samtidigt.
- Skaka sealern ca 30 minuter innan användning
- Häll 5 delar komp A i en ren hink och rör om
- Tillsätt 1 del komp B och rör om noga tills konsistensen blivit slät.
- Tills ätt 10% vatten (dvs tex 500g A + 100g B + 60g vatten
- Ror om noga lat vila i 5 minuter
- Viktigt att komp A och B bara röres om och inte skakas, vispas osv. Detta är viktigt för att undvika luftbubblor.
- Låt topsealern stå i ca 5 minuter, rör om igen och börja applicera
- Det är mycket viktigt att hela ytan täcks, skyddet ligger i våra sealers. Kryssdra gärna det första lagret. Ni arbetar då först vågrätt och sedan lodrätt på samma yta direkt efter. På så vis minskar ni risken att missa någon eventuell svacka vid påföringen
- Låt inte ytterkanterna torka ifrån er, eller gå tillbaka över en yta som torkat. Detta kan skapa ränder i lacken.
- Använd inte "hårda" stopp, släpp trycket på rollern på sista draget och luft upp när ni når den redan sealade
Lager 2
Torktiden mellan de båda Topsealerna är 3-4h, denna tid är det viktig att respektera för att Sealern ska få sina rätta egenskaper.
Snabbtorka inte topsealern, se till så att det är ventilation i utrymmet men ej med värmefläktar eller extra cirkulationsfläktar direkt på ytorna.
Om ytan torkat mer än 8h- rugga hela den förseglade ytan lätt med ett 400 papper, torka av med en torr microfiberduk
Försegla sedan igen enligt samma process som lager 1.
Torktider efter att sista topsealern är lagd hittar ni under skötsel och underhåll
Tekniker vid försegling finns det massor av, alla har sin favorit. Det viktiga är att följa stegen ovan, att hela ytan täcks samt att ni använder rätt mängd pre/topsealer.